Epoksi ve Poliüretan Enjeksiyon Karşılaştırılması
Bugüne kadar “beton çatlak onarımı için epoksi veya poliüretan köpüklerin hankisini kullanmalıyım?” müşterilerimizin sorduğu bir numaralı sorudur.
birkaç nedenden dolayı su sızıntısı olan çatlakların büyük çoğunluğu, üretan köpük kullanılarak onarılmalıdır. Bu nedenler altda sıralanmıştır:
- Epoksilerden daha ekonomik.
- Kullanımı daha kolay.
- Hızlı tedavi.
- Çatlakların çoğunun epoksilerle yeniden uygulanması gerekmez.
Poliüretan Köpükler
Üretanlar çatlağın içinde neme karşı tepki gösterirler ve genişlerler. Bu, boşluğu tamamen aşağıdan yukarıya ve sonuna kadar doldurur. Aslında, üretanlar başlangıç hacimlerinin 30 katına kadar genişleyebilir. Üretan köpükler esnektir ve donma / çözülme döngülerinden bir temel duvarın genişlemesi ve büzülmesiyle hareket ederler. Hacimce genişledikleri için üretan köpükler için daha az reçine gerekir. Bu onları epoksilerden çok daha ekonomik yapar. Son olarak, üretan enjeksiyonun epoksi enjeksiyonundan uygulaması nispeten kolaydır.
Poliüretan Avantajları
- Epoksilerden daha kolay uygulanır.
- Aktif olarak sızan çatlakları kapatır.
- Geniş çatlakları doldurur.
- Esnektir.
Poliüretan Dezavantajları
- Yapısal bir onarım değil.
Epoksiler
Epoksiler çatlağı birbirine kaynatır ve yapısal mukavemeti sağlar. Bağlanma mukavemeti betondan daha yüksek olabilir. Genişleme ve büzülme döngüleri sırasında, beton duvarda hareket elimine edilir. Epoksi betondan daha güçlüdür, ancak sürekli stres yükü betonun tekrar çatlamasına neden olabilir, bu durumlarda daha fazla hasarı önlemek için ek onarım yöntemlerine ihtiyaç duyulabilir.
Epoksi Avantajları
- Yüksek mukavemetli kaynak.
- Betondan daha güçlü.
- Çatlakların yapısal onarımı.
Epoksi Dezavantajları
- Üretanlardan daha pahalı.
- Islak bir çatlakta uygulandığında bağlama kuvveti daha düşüktür
- Duvar hala hareket ediyorsa beton yeniden çatlayabilir.
Epoksi enjeksiyonunda dikkat edilmesi gereken hususlar
- Epoksilerin enjeksiyonu, 0.05 mm açıklığa eşit veya daha büyük olan çatlakların yapıştırılmasında kullanılabilir.
- Bu yöntem, çatlak aktif olduğunda veya su sızıntısı kontrol edilemiyorsa uygulanamaz.
- Eğer çatlama nedeni düzeltilmedi ise, yeni çatlaklar orijinal çatlak yakınında yeniden ortaya çıkabilir.
- Beton yüzeyine uygulanan epoksinin çekme dayanımı, betonun çekme dayanımından daha yüksektir ve gelecekteki çatlama, ancak elemanın farklı yerlerinde oluşabilir.
- Epoksiler ve diğer reçineler yangın veya sürekli yüksek sıcaklıklara maruz kaldığında gücü kaybeder ve bu tür yapısal onarımlar için yangına karşı koruma gereklidir.
- Sertleşme sırasında su duyarsız özelliği olan epoksiler ıslak veya nemli çatlaklara enjekte edildiğinde beyaz çizgiler uluşturabilir.